La Història sense història.1991

La Història sense història

Malnoms io sobrenoms de Premià de Dalt. 1850 – 1950

Introducció

Xavier Rafanell

Reculls com aquest són gairebé sempre el resultat d’un fet o conversa accidental. Sovint són treballs fets més amb il·lusió que no pas amb rigurosita que s’editen el més dignament possible aprofitant una sèrie de circumstàncies favorables.

Això es pot veure com un inconvenient o com un avantatge, tot depèn … El cert és que voler fer les coses molt bé, es sovint una excusa per no fer absolutament res. És evident que aquest no és un treball rigorós que inclogui tots els malnoms possibles que al llarg dels anys i encara avui han “florejat” la convivència local. Catalogar aquests per èpoques, cases i relacionar-los entre ells de manera fàcil i intel·ligible, suposa, donat l’abast del llibret i els medis dels que hem disposat, una tasca tremendament complexa.

Quan va sorgir la idea de recollir tots els malnoms que s’haguessin pogut conservar fins ara en la memòria dels nostres avis, en un petit fulletó, es feia necessària una mínima localització que els relaciones amb els llocs i persones. De mica en mica se’ns formà un entreteixit força complicat.

Som conscients de qui n’ha quedat una maranya de referències entrecreuades, feixuga de llegir.

Davant d’això hi caben diverses posicions: fullejar-lo per sobre buscant-hi algun nom que ens cridi l’atenció o que ens resulti familiar i anar mirant els “sants”. Buscar amb atenció per veure quantes pífies hi podem trobar, sistema força més seriós, instructiu i avorrit; o també llegir-lo amb atenció i sobretot molta paciència, intentant descabdellar la troca.

El temps juga sempre en contra nostre quan es tracta de fixar la memòria dels fets i esperem que estareu d’acord en què la desitjable correcció, no té perquè ser obstacle a qualsevol informació vàlida o interessant que es pugui conservar, per fragmentaria que pugui ser. Pensem que és prioritari reunir tota aquesta informació dispersa que subsisteix a nivell purament local, abans que se’ns escapi irreparablement com tantes altres coses, amb la memòria dels avis. Més ara, que el nostre pobre canvia amb tanta rapidesa. Ens limitem doncs a exposar-vos els malnoms i sobrenoms d’una manera més o menys ordenada i relacionada dins del possible.

La resta; llegir-ho, relacionar el que us interessi i afegir i corregir si cal, és el joc que es proposa a parar de les nostres limitacions.

Voldríem remarcar finalment que cal considerar aquests mal noms com una conseqüència de les circumstàncies de la vida del nostre poble en el decurs dels anys. Són, més que un motiu per donar peu a bromes de mal gust, un exponent de tracte social. Dibuixen fílies i fòbies, qualitats i defectes, o si més no fets anecdòtics de la vida de molta gent. Agradables o malsonants són l’únic herència de molts dels nostres avantpassats, dels que n’hem perdut tot altre record, de vegades fins i tot el seu vertader nom, que s’ha fet fonedís amb el temps. Evidentment també ells -gent senzilla- formen part de la nostra petita historia. La historia sense historia.

© 2021 L’Opinió – B-11.837-92 – Es permet l’ús dels textos citant la procedència.

Com valoreu aquesta iniciativa?

Feu clic a una estrella per puntuar-la.

Puntuació mitjana 4.7 / 5. Recompte de vots: 3

Fins ara no hi ha vots! Sigues el primer a valorar aquesta publicació.